Nowy Międzynarodowy Układ Jednostek Miar SI

Strona

25

Abstrakt

16 listopada 2018 r., po kilkunastu latach badan, Generalna Konferencja Miar (CGPM) zatwierdziła nowy międzynarodowy układ jednostek miar SI. Cztery podstawowe jednostki – kilogram, amper, kelwin i mol – zdefiniowane zostały przez odpowiednie stałe fizyczne: stała Plancka h, ładunek elementarny e, stała Boltzmanna k i stała Avogadra NA czyniąc cały układ SI układem uniwersalnym, niezależnym od własności materii. Układ został tak opracowany, by zachować spójność z dotychczas obowiązującym. Zbudowane zostały wzorce jednostek gwarantujące osiąganie odpowiednio wysokiej dokładności pomiaru, a także dokumenty Mise en pratique opisujące praktyczna realizacje poszczególnych jednostek miar. Nowy układ SI będzie obowiązywał od 20 maja 2019 r. 

W artykule podano nowe definicje jednostek miar i omówiono podstawowe metody ich realizacji. Zamieszczono także obszerny wykaz literatury zawierający odnośniki do prac historycznych, najnowszych publikacji przeglądowych podsumowujących osiągnięte rezultaty, jak również do dokumentów opublikowanych przez Międzynarodowe Biuro Miar.

Abstract

On November 16, 2018, after several years of research, the General Conference on Weights and Measures (CGPM) approved the new international system of units of measurement, SI. The four basic units - kilogram, ampere, kelvin and mole - are defined by appropriate physical constants: Planck's constant h, elementary charge e, Boltzmann's constant k and Avogadro's constant NA, making the entire SI system a universal system, independent of the properties of matter. The arrangement has been developed to maintain consistency with the current one. Unit standards have been developed to ensure high measurement accuracy, as well as Mise en pratique documents describing the practical implementation of individual units of measurement. The new SI system will be effective from May 20, 2019.

The article gives new definitions of units of measurement and discusses the basic methods of their implementation. An extensive literature list is also included, containing links to historical works, recent review publications summarizing the results achieved, as well as to documents published by the International Bureau of Weights and Measures.